Authenticiteit maakt onweerstaanbaar – 6 inzichten om meer jezelf te zijn

Jezelf zijn kan behoorlijk lastig zijn. In onze samenleving “pleasen” we bewust en onbewust heel wat af en lijken we van alles te “moeten”. Je herkent het vast wel: “ja” zeggen terwijl je eigenlijk een “nee” voelt, knikken en napraten tijdens een gesprek terwijl je eigenlijk een andere kijk op de zaak hebt of je werk tot in het extreme willen perfectioneren.

Wat we vergeten is dat dit ten kostte gaat van onze authenticiteit en we steeds verder af komen te staan van onze ware IK. Hierdoor voelen we ons steeds minder vervuld en gelukkig.

Waarom is het toch zo moeilijk om gewoon jezelf te zijn? Eigenlijk zou er niets makkelijker moeten zijn dan dat, toch? Ik vind dat zo fascinerend. Want ik geloof oprecht dat het leven een stuk mooier is als we onszelf kunnen zijn. Alleen vanuit liefde en zelfacceptatie kan een vrije gelukkige wereld vol creatiekracht ontkiemen.

Vermoei jij jezelf ook regelmatig met de vraag wat andere van je vinden en leef je te veel volgens de verwachting van anderen? Lees dan vooral verder. In dit blog ga ik je vertellen waarom het zo lastig is om authentiek te zijn, maar vooral ook wat helpt om hier los van te komen en jezelf te zijn!

Terug in de tijd

Als we vroeger buiten de groep vielen dan had je een probleem. Je overlevingskansen waren beperkt omdat je bijvoorbeeld niet beschermd was. Je had elkaar nodig om te overleven.

Het is dus niet gek dat we als sociale soort graag ergens bij horen. Verbinding is essentieel voor ons welbevinden.

Vanuit vroegere tijden zijn we als het ware geprogrammeerd om de bevestiging en erkenning buiten onszelf te zoeken. Maar de tijd dat een afwijzing je dood kan betekenen, is natuurlijk allang voorbij. Toch is die angst om afgewezen te worden nog sterk aanwezig. En voelt schaamte erg ongemakkelijk en zwakmakend.

Onderzoek naar de invloed van anderen op ons gedrag

Uit onderzoek is duidelijk gebleken dat de mensen om ons heen een belangrijke invloed hebben op ons gedrag. Denk aan de verwachtingen die je hebt over wat anderen vinden, het gedrag dat je om je heen ziet en de steun of druk die je ervaart om je op een bepaalde manier te gedragen.

Zo zijn er experimenten die laten zien dat mensen een antwoord op een vraag laten afhangen van het antwoord dat mensen uit de groep geven. We plaatsen ons nu eenmaal niet graag buiten de groep door een diepgewortelde angst voor de pijn om afgewezen te worden en daarmee onze erkenning en waardering te verliezen. Die angst om minder te zijn, te falen, negatieve reacties of een conflict te krijgen, spelen een belangrijke rol in ons gedrag. En dat maakt je kwetsbaar.

Door groepsdruk kunnen we dus eenvoudig tot ongewoon gedrag worden gedwongen. We zeggen vaak niet voor niks: als er één schaap over de dam is, volgen er meer.

Hierdoor geven we vaak iets van onszelf aan de ander met de verwachting dat we daar iets voor terug krijgen. Bij de groep horen, een goede beoordeling, waardering, een financiële beloning of een positief imago. Een patroon dat vaak al heel jong wordt aangeleerd.

Onbewust laat je hiermee je geluk afhangen van anderen.

Daar komt bij dat we leven in een samenleving waarin we succes en aanzien zijn gaan bepalen aan de hand van harde meetbare uitkomsten (“meten = weten”), zoals functietitel, salaris, prestaties en logische argumenten. Hierdoor zijn vooral vrouwen erg gevoelig voor het verliezen van hun eigenheid. Want mannelijke energie vormt dan de boventoon en is niet meer in balans met de zachtere kant die symbool staat voor vrouwelijke energie, zoals een sterke intuïtie, empathie en inlevingsvermogen.

Jezelf zijn: 6 belangrijke inzichten in de zoektocht naar je eigen identiteit

Hieronder deel ik 6 inzichten die mij enorm hebben geholpen in de tijd dat ik besloot om het roer om te gooien en de tijd te nemen voor bezinning en reflectie.

Tijd om mezelf opnieuw te leren kennen, meer in mijn natuurlijke kracht te staan en te ontdekken hoe ik mijn leven met meer energie en voldoening op een hoger niveau kan leven. Loskomen van een fijn salaris, leuke collega’s en de carrière ladder. En vooral loskomen van alle gedachten over wat de buitenwereld daarvan zou kunnen vinden.

De beste beslissing die ik ooit kon nemen. Hoe spannend dat in het begin ook was (en soms nog steeds is!).

Stop met jezelf verhalen te vertellen over wat anderen denken

Gek kan het je maken. Die constante stroom aan vragen en zelfbedachte antwoorden in je hoofd over wat anderen wel niet van je zullen denken als je: stopt met je baan, zegt dat je het niet eens ben met een bepaalde aanpak of eens wat eerder naar huis gaat. Hele dialogen kun je hierover met jezelf voeren. En die kunnen je dan ook nog eens dagen dwars zitten. Je kunt jezelf er echt in verliezen.

Stop met jezelf verhalen te vertellen over de gedachtes van anderen. Het is zó zonde van je energie omdat..

.. je nooit weet of ze kloppen.

.. je geen controle hebt over hoe andere mensen over je denken. Dat stukje is niet van jou.  Jij bent alleen verantwoordelijk voor je eigen acties, niet voor de gedachten en reacties die dit in anderen teweeg brengt.

.. niet iedereen je leuk hoeft te vinden. Of het met je eens hoeft te zijn. De kunst is om je dat niet persoonlijk aan te trekken of als een aanval te zien. Iedereen creëert zijn eigen waarheid op basis van kennis en ervaringen uit het verleden. Jezelf zijn en staan voor je eigen visie betekent automatisch dat je zult moeten accepteren dat niet iedereen die visie deelt en je daar dus ok mee bent.

Gebruik oordelen als spiegel van je eigen tekortkomingen

Als iets je waardevolle inzichten kan geven over jezelf en de stukjes waar nog werk aan de winkel is, dan zijn het wel de oordelen die je hebt over iemand anders.

Naast dat we er goed in zijn om onszelf verhalen te vertalen over wat andere allemaal wel niet van ons denken, zijn we er ook erg goed in om onszelf verhalen te vertellen over anderen. We hebben ons oordeel vaak al in een split second klaar. En schaam je niet. We doen dit allemaal. Maar door je hiervan bewust te zijn en het oordeel niet langer op de persoon te betrekken kun je hele wijze inzichten krijgen over (jawel) jezelf.

Een oordeel of ergernis naar een ander is namelijk regelmatig niets meer dan een spiegel naar jezelf!

Op die momenten word jij geconfronteerd met je eigen tekortkomingen en verlangens. Ons eigen gedrag krijgen we altijd terug via de ander. Want stiekem zou jij misschien ook wel wat vaker bij je kinderen willen zijn, een carrière switch willen maken, meer vrije tijd willen hebben of wat assertiever willen zijn op de werkvloer. Vertaal dus de gedachten die je hebt over een ander naar wat die zeggen over jezelf. Waarom denk ik zo? Legt dit iets bloot van wat ik misschien zelf juist zou willen? Wat leert het mij?

De wereld is één grote spiegel. Negeer je dit dan wijs je indirect steeds jezelf af. Gebruik het als leerschool om als persoon te groeien.

Pak de regie over je eigen geluk

Als je bovenstaande toepast dan zul je gaan merken dat jouw geluk steeds minder gaat afhangen van anderen.

Voor mij was het echt een eyeopener toen ik me realiseerde dat ik mijn geluksgevoel altijd veel te veel liet afhangen van anderen. Ik wilde me graag begrepen voelen, schaamde me voor mijn thuissituatie (ik was als kind altijd jaloers op van die warme harmonieuze “reclame” gezinnen waarin alles vanaf de buitenkant koek en ei leek) en was bang om te falen wat zorgde voor een enorm perfectionisme en onbewuste drive om mezelf te bewijzen.

Door je eigen pijnen onder ogen te zien, ga je de patronen in je leven zien die je geluk in de weg staan.

Leer met jezelf te werken

Authenticiteit maakt onweerstaanbaar

Bedenk je altijd dat mensen houden van authenticiteit. Van échte mensen. Juist dan ben je onweerstaanbaar mooi. Juist dan zul je waardering en erkenning voelen.

Mensen voelen de schil die om je heen zit. Mensen voelen de disbalans die ontstaat doordat je leeft volgens de verwachting van anderen waardoor het verbale, non-verbale en energetische niveau niet overeenkomen. Dus als je gaat meepraten om er bij te horen terwijl je van binnen duidelijk iets anders voelt dan is je intentie niet oprecht gericht op de ander en dat heeft altijd een voelbare uitwerking op energetische niveau.

Ik vind dat ook altijd zo mooi aan kinderen. Hoe klein ze ook zijn, van nature voelen ze al haarfijn aan wanneer iets gemeend en puur is. En zelf herken je vast ook hoe heerlijk het is om mensen tegen te komen die “gewoon” zichzelf zijn en hun passie volgen. Wat dat dan ook mag zijn. Je voelt dan gelijk een andere energie.

Ga dus opzoek naar die beste versie van jezelf. Herontdek jezelf. Ga staan voor wat je werkelijk wilt. Je zult zien dat juist door dicht bij jezelf te blijven er erkenning en waardering zal optreden.

There are only two important days in your life. The day you were born, and the day you find out why – Mark Twain

Laat leven

Met overgave achter je eigen identiteit staan en jezelf omarmen met alles wat er is, betekent ook respect hebben voor mensen die anders in het leven staan.

Iedereen leeft vanuit zijn eigen waarheid, zijn eigen verhaal. En verbinding zal ontstaan wanneer je dat accepteert en iedereen in zijn waarde laat. Brené Brown beschrijft in haar boek “verlangen naar verbinding: er bij horen en de moed om alleen te staan” zo mooi: “het is moeilijk om van dichtbij een hekel aan mensen te hebben. Zoom in”.

Het is goed om je te realiseren dat we vaak de 10% die we van een ander zien vergelijken met de 100% van onszelf. En zeg nu zelf: hoe eerlijk is dat? Vaak ziet de werkelijkheid er een stuk minder positief of negatief uit wanneer we INZOOMEN.

En het prachtige is dat hoe authentieker je zelf bent, hoe beter het lukt een ander in zijn waarde te laten. Als jij namelijk volledig leeft vanuit wie je daadwerkelijk bent (je eigen “IK”), dan voel je de drang niet om anderen te veroordelen. Zoals al eerder beschreven zeggen die oordelen vaak veel meer over jezelf. Over de stappen die je zelf nog mag zetten. En omgekeerd zal kritiek je dan ook steeds minder raken.

Authenticiteit vraagt moed: overwin je angsten

Als iets eng is, dan is het wel om het vertrouwde achter je te laten en het onbekende tegemoet te treden.  Je gaat dan door pijn, angst en onzekerheid heen. Je krijgt te maken met je ego, dat negatieve stemmetje in je hoofd dat jou maar al te graag wil behoeden voor falen. Jou het liefste terugfluit en klein houdt. Je belemmert in het loslaten van oude patronen en status.

Hierdoor is het vaak makkelijker om in een oncomfortabele situatie – zoals een ongezonde relatie of de ratrace op je werk – te blijven zitten dan het roer om te gooien. Die situatie is immers vertrouwd en geeft ons een gevoel van zekerheid.

Ook mensen in je omgeving zullen je adviezen geven die niet per se van waarde hoeven te zijn. Vaak zijn ze ter bescherming en zitten hun eigen angsten er in verwerkt (“Ben je niet bang dat je straks een gat op je cv hebt?” “Je mag in deze tijd blij zijn dat je een vaste aanstelling hebt”). Op je eigen pad blijven, los van wat je omgeving er van zegt, is een enorme uitdaging. Maar ben je ervan bewust dat er geen goed of fout is. En dat iedereen zijn eigen referentiekader heeft. Zijn eigen rugzak die gevuld is met gebeurtenissen uit het verleden. Houd het dus bij jezelf, houd de controle over je eigen geluk en laat deze niet afhankelijk zijn van anderen.

En bedenk: als je doet wat je altijd al deed dan krijg je ook wat je altijd al kreeg.

Veranderingen komen niet vanzelf. Vraag je jezelf regelmatig af: is dit het wel? Leef ik het leven dat ik wil leven? Voel je diep van binnen dat er meer is? Ga dan aan de slag. Je hebt niemands goedkeuring nodig. Durf je angsten voor afwijzing, financiële onzekerheid of wat dan ook in de ogen te kijken. Geloof in je eigen kunnen en de mooie unieke persoon die je bent.

Daarachter ligt de magie! Pas dan ga je échte rijkdom ervaren.

En hoe cliché ook: het leven is veel te kort en te mooi om stil te zitten. Ga op ontdekking. Laat je leiden door je hart en nieuwsgierigheid. Falen bestaat niet. Groeien wel!

Tip: Vind steun en inspiratie in de natuur. De natuur relativeert en laat je zien dat je al compleet bent, als onderdeel van een veel groter geheel.

Een eik wil ook geen beuk zijn. En de lotus als symbool van spirituele groei toont hoe onze levenslessen ons laten groeien.      

Geven in een ultieme staat van zijn

Als je jezelf volledig kunt omarmen met alles wat er is. En dus op een zelfverzekerde bewuste wijze in het leven kunt staan waarin je houdt van het leven én van je authentieke zelf, pas dan zul je ook maximaal kunnen geven aan jouw dierbaren. Je eigen angsten en tekortkomingen zul je dan niet langer projecteren op een ander. Pas dan kun je oprecht liefde aan iemand geven zonder impliciet iets terug te verwachten. Ze zeggen dan ook niet voor niets dat je past echt goed voor een ander kunt zorgen als je goed voor jezelf zorgt.

En het mooie van geven in een ultieme staat van zijn is: wat je geeft, krijg je ook weer terug. Het is give and take. Everything in the universe is in perfect harmony. Straal uit dat er genoeg is voor iedereen en breng een positieve stroom op gang.

You have to start giving first and expect absolutely nothing – Dalai Lama

Kortom..

– Pak zelf de regie.

– Ga opzoek naar je eigen identiteit. Je eigen verhaal.

– Besteed geen energie aan wat andere van je denken.

– Als jij écht jezelf bent dan kan kritiek je niet meer raken. Is dit nog wel het geval? Probeer dan nog meer verbonden te zijn met je zielsmissie. Je weet dat het ergens nog niet klopt. Dat jij het nog niet helemaal bent.

Alleen als je doet wat in harmonie is met wat je voelt, zegt en denkt, ben je authentiek. En dat maakt je prachtig. Al je stappen voelen dan krachtig en bezield.

Falen bestaat niet, groeien wel!

– Leef en laat leven.

Hoe mooi zou het zijn als we elkaar een handje kunnen helpen in onze zoektocht naar onszelf? Elkaar laten zien dat we goed zijn zoals we zijn?

Ik ben er echt van overtuigd dat het koesteren van eigenheid onmisbaar is voor een mooiere wereld. Iedereen is prachtig op zijn eigen manier. Iedereen heeft een unieke manier om een verschil te maken in de wereld. Laten we elkaar helpen om onze uniciteit niet te verliezen ondanks dat we kuddedieren zijn.

Wie ken jij uit je omgeving die hierbij wel een steuntje in de rug kan gebruiken?

Het is van het grootste belang dat je voortdurend voor ogen hebt, niets in de wordende mens te doden, maar dat je deze zo opvoedt en les geeft dat hij levend blijft, dat hij niet uitdroogt en star wordt – Rudolph Steiner

In onze winkel vind je verschillende eerlijke en pure producten die je dichter bij jezelf brengen of fijn zijn om iemand anders te gunnen.

Laat je inspireren door de mooiste betekenisvolle producten en verhalen.

 

Prachtig barnsteen

 

 

Lichter leven

 

 

Inspiratie box

 

Katoenen ecru kleurige mandala vlaggenlijn op blank houten tafel met brandend kaarsje in aluminium kaarsenhouder.

 

Mandala slinger

 

 

Ecru kleurig altaar met gouden opdruk, rozenkwarts edelsteen, bodhi blad en keramieken schoteltje met palo santo..

 

Altaarplekje

 

 

Ecru buidelzakje met amethist, bergkristal en rozenkwarts edelstenen, mandala kaart en brandend kaarsje in aluminium kaarsenhouder.

 

Gouden driehoek

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

geïnspireerd & leuke aanvullingen? Leuk als je hieronder een berichtje achterlaat.

Winkelmand0
U heeft nog geen producten in de winkelmand geplaatst
Verder winkelen