Hoe kun je leven in overvloed?

Prosociaal gedrag zit in onze natuur en was vroeger noodzakelijk om te kunnen overleven. En nog steeds heeft liefdadigheid een belangrijke functie: het maakt ons gelukkiger, gezonder en geeft ons leven meer betekenis.

Tegelijkertijd hebben we te kampen met een enorme ongelijkheid in de wereld. En voelen steeds meer mensen zich eenzaam.  

Waarom kan geven ook een uitdaging zijn? En waarom associëren we het geven van een cadeautje of lief gebaar vaak met een legitieme reden die onze kalender aanwijst? Geef jij bijvoorbeeld regelmatig zomaar eens iets weg? Of doe je dit toch vooral wanneer de kalender je vertelt dat een goede vriendin jarig is of dat het kerst is? Hoe leuk en verrassend is het om dit juist ook op een onverwacht moment te doen? Wat houdt ons tegen om te geven?

Ook ik word hierin regelmatig met mezelf geconfronteerd. En realiseer me op die momenten dat ik wel heel erg in mijn eigen bubbel zit waarin er voor niks voldoende ruimte lijkt te zijn. In mijn persoonlijke reis naar een groter zelfbewustzijn kwam ik een interessante verklaring tegen die mij enorm inspireerde en mijn kijk op het leven voorgoed veranderde.

In dit blog vertel ik je over de waarde van leven vanuit overvloed en hoe je kunt geven in overvloed. Als jij ook meer rust wilt ervaren in je leven zodat er ruimte komt voor je eigen passies en de mensen om je heen, lees dan snel verder ♥

Leven vanuit overvloed

Tot een jaar geleden kon ik me nog weinig voorstellen bij “leven vanuit overvloed”. Het klonk voor mij ook eerder als iets negatiefs dan als iets positiefs. Iets met: veel consumeren, uitbundig leven, onbescheidenheid.. Maar nu ik me er bewust van ben, zie ik de tegenhanger – leven vanuit schaarste en tekorten – non stop voorbij komen in onze samenleving (én in mijn eigen leven). Ik ervaar steeds meer dat wanneer je uitgaat van overvloed, er een zekere rust, vrijheid en diep vertrouwen in het leven ontstaat waardoor je veel ontspannener en gelukkiger leeft. Zonder keuzestress en met meer vreugde.

Maar wat is dat leven in overvloed dan?

Om dit uit te leggen zal ik beginnen met de tegenhanger – leven in schaarste – omdat die juist zo zichtbaar is in onze samenleving en ook voor jou herkenbaar zal zijn.

Hoe lastig vind jij het bijvoorbeeld om spullen weg te gooien (want ja, wat als die broek straks ineens wel weer past of in de mode is?). Of om een bepaald geldbedrag van je spaarrekening te gebruiken (want wat als het straks minder gaat?). Of om je baan op te zeggen (want ik moet toch juist blij zijn met die vaste aanstelling?, die krijg ik vast niet zo snel meer én wat te denken van dat gat op mijn cv? Oooh wat heb ik mezelf slapeloze nachten bezorgd met alleen al de gedachte om het roer om te gooien). Of toen je hoorde over een mogelijke lockdown, rende je misschien net als zovelen nog even snel naar de supermarkt om wat extra spullen in te slaan “voor het geval dat…”.

We vertellen onszelf regelmatig het verhaal dat er een tekort op de loer ligt en dat we onze eigendommen moeten beschermen. We hebben dus een angst voor “opraken” ontwikkeld. Duizenden jaren geleden was dit een hele legitieme en helpende gedachte om te kunnen overleven in de wildernis en tijdens strenge hongerwinters. Toen was er namelijk niet genoeg eten en voldoende onderdak.

In onze moderne Westerse maatschappij is hier echter geen sprake meer van. Kijk alleen maar om je heen en je ziet moderne huizen en overvolle supermarkten. We leven in een wereld waarin er genoeg is. Ook voor jou. Maar we blijven nog altijd in schaarste en tekort denken. Net als onze voorouders. Onze hele maatschappij is hiermee doordrenkt en de reclamewereld speelt hier heel slim op in met informatie als: “deze aanbieding is alleen vandaag geldig”; “nog 10 stoelen op voorraad”. En jij denkt: “daar moet ik bij zijn want deze aanbieding of dit product komt niet meer terug”. En hoe schaarser een product, hoe duurder het is. Er wordt dus handig ingespeeld op de angst en onrust die we diep van binnen voelen voor tekorten.

En als je steeds weer aandacht geeft aan die tekorten die je voelt dan wordt dit gevoel van schaarste in je leven alleen maar groter. Je blijft dan tekorten voelen op uiteenlopende gebieden zoals tijd (druk-druk-druk) en geld (angst dat het opraakt en we ons huis niet meer kunnen betalen). En het voelt nooit als genoeg. Je denkt zelfs dat je pas gelukkig bent wanneer je iets wél hebt. Hierdoor word je enorm beperkt in je ruimte en creativiteit en blijf je vastzitten in patronen die je eigenlijk niet gelukkig maken (bijvoorbeeld in die baan die stiekem geen voldoening meer geeft).

Vijf belangrijke aspecten om te kunnen leven in overvloed

Bewustwording: het leven is wat onze gedachten er van maken

Ben je bewust van je gedachten en neem ze kritisch onder de loep. Jouw schaarste mindset is slechts een “perceptie” en niet per se de waarheid. En het mooie van gedachten is dat als je je er eenmaal van bewust bent, je ze ook weer los kunt laten. Jij bent namelijk niet je gedachten. Je kunt ze dus inruilen voor gedachten die je wel dichter bij je doel brengen.

Vertel jezelf dus een ander verhaal.

Hoe lastig dit in het begin ook is. Al die diepgewortelde overtuigingen die mogelijk al in je kindertijd zijn ontstaan verander je niet zomaar even. En het kan ook pijn doen om daar doorheen te gaan. Maar je er bewust van worden is echt al een hele belangrijke stap. Het zal steeds een beetje beter gaan. En uiteindelijk verandert het je leven volledig.

Geef aandacht aan alles wat je wél hebt

Ben dankbaar voor alles wat je hebt. Leg de focus niet op wat er nog niet is, maar op wat er wel is (je lichaam van teen tot kruin, de mensen om je heen, het water, de lucht, de zon, het eten op je bord). Tuurlijk mag er ruimte zijn voor dromen en doelen. Maar voel tegelijkertijd dat alles wat er NU is al een hele rijkdom is. Door je aandacht daarop te richten ga je de overvloed zien in je leven.

Bedenk je dat alles wat aandacht krijgt groeit (Law of Attraction). Angst voor een tekort waar je aandacht aan geeft, zal dus groter worden. Kinderen die zeuren, zullen nog harder gaan zeuren wanneer je er aandacht aan geeft. Dus door je te richten op de positieve beetjes die er wel zijn, kun je ze verder laten groeien. En zal je tevredenheid toenemen. Al zijn je zorgen nog zo groot, er is altijd iets in je leven dat je blij maakt en waar je dankbaar voor kunt zijn.

Ook naar onszelf toe denken we maar al te graag in tekorten. We focussen regelmatig op waar we niet goed in zijn of wat we niet mooi vinden aan onszelf. Terwijl we eigenlijk al lang mooi en compleet zijn. Ieder op zijn eigen unieke wijze. Iedereen bezit talenten. Jij ook. De kunst is alleen om het te zien en je daar op te focussen.

En je zult merken dat wanneer je tevreden bent met hoe je leven nu is, het makkelijker is om je dromen en doelen te bereiken. De angst dat iets mislukt speelt dan namelijk een veel kleinere rol omdat je leven al goed is.

Lees ook: authenticiteit maakt onweerstaanbaar.

Stop met vergelijken: bepaal wat voor jou genoeg is

Het mooie van overvloed is dat het erg persoonlijk is en er geen standaarden zijn. Overvloed is niet afhankelijk van hoeveelheid. Het is een gevoel. Zelfs met het grootste huis en de hoogste bankrekening zul je je arm voelen als je blijft denken in tekorten. En zelfs met een volle kledingkast, kun je nog het gevoel hebben dat je niks hebt om aan te trekken. Rijkdom ontstaat echt van binnenuit. En geluk zul je daarom alleen in jezelf en niet buiten jezelf vinden.

Stop dus met vergelijken en bepaal wat voor jou genoeg is. En doorvoel dat het ook voor jou beschikbaar is en dat je het waard bent. Je zult zien dat je dan ook aantrekt wat je nodig hebt. “The law of attraction” zal zijn werk gaan doen. Je zult je gedrag onbewust zo sturen dat het werkelijkheid wordt. Maar leg de lat niet gelijk te hoog voor jezelf. Begin met kleine haalbare stapjes en leer daarvan te genieten.

Neem de regie over je eigen leven

Kijk of je zaken kunt veranderen. Jij bent de enige die dat kan. Neem die verantwoordelijkheid. Pak je leiderschap. En bedenk: je hebt altijd een keuze. Dus voel jij je altijd maar druk? Kijk dan eens kritisch naar wat je allemaal doet en of het allemaal wel nodig is. Volg je hart naar de dingen die je voldoening geven en je passie voeden. En zijn er zaken die je niet kunt veranderen, accepteer ze dan ten volle en blijf er niet tegen vechten.

Geven in overvloed

Je bezit zelf al snel meer dan je écht zelf nodig hebt. Door dit overschot vanuit een oprechte intentie te delen met de mensen om je heen zonder er iets voor terug te verwachten, word je geluk verspreidt. Het maakt je nog bewuster van je rijkdom. Je voelt de overvloed die altijd in je aanwezig is en dat geeft een heerlijk gevoel.

En dat hoeft lang niet altijd geld te kosten. Integendeel. Dit kan ook een beetje van je tijd en aandacht zijn. Je hebt altijd iets te delen. Een glimlach, een compliment, vriendelijkheid, een luisterend oor, een fijne wandeling, een avondje oppassen.. You name it!

Je geluk delen met andere mensen is een van de mooiste dingen die je kunt doen.

En het mooie van geven is dat er een rimpeleffect ontstaat: door meer te geven, zullen mensen om je heen ook meer gaan geven. Loop maar eens in de stad met een glimlach op je toet en ervaar hoe aanstekelijk het is! Kinderen laten je dit ook altijd zo mooi zien. Als ik in de ochtend als een kip zonder kop door het huis loop dan denk maar niet dat het ochtendritueel soepel verloopt. ?

Door gul te zijn en andere mensen te laten zien dat je niet bang bent dat dingen opraken, zul je ze inspireren om hier ook minder bang voor te zijn.

Kortom, geven in overvloed ontstaat wanneer je afrekent met je angst om “kwijt te raken” en de gedachte dat er minder voor jou zal overblijven. Door te geven vanuit een oprechte intentie zonder iets terug te verwachten zul je meer geluk ervaren in je leven.

 

Ontvang in dankbaarheid

Sta ook open om te ontvangen. Naast geven, is het net zo belangrijk om dankbaar te zijn voor de dingen die je krijgt.

Én durf te vragen! Vaak vinden we dit zo lastig. Het voelt als een teken van zwakte of falen. We moeten het allemaal maar zelf kunnen. Ik kom mezelf hier ook nog al te vaak in tegen. Maar als jij gelukkig wordt door iemand te helpen, waarom zou je iemand anders dit geluk dan niet ook gunnen door jou te helpen? 

Meer lezen of op zoek naar een bijzonder geschenk voor een mooiere wereld?

Ontdek onze winkel voor de mooiste producten en inspirerende verhalen.

geïnspireerd & leuke aanvullingen? Leuk als je hieronder een berichtje achterlaat.

1 Reactie

  1. Gabykonings

    Wat mooi..helder en puur geschreven!

    Fijn en knap van jou om mensen op deze manier te inspireren.

    Heel veel succes en plezier met je prachtige onderneming.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelmand0
U heeft nog geen producten in de winkelmand geplaatst
Verder winkelen