Vier redenen waarom geven gelukkig maakt

Herken je dat warme gelukkige gevoel van binnen als je iemand iets geeft? Een cadeautje, een luisterend oor, hulp tijdens een verhuizing… Zelfs de voorbereiding en de gedachte geven je al een fijn gevoel

Het maakt dus niet alleen de persoon aan wie je geeft blij, maar draagt ook bij aan jouw geluksgevoel!

Maar hoe komt dat nu eigenlijk? Waarom is het zo fijn om te geven? In dit blog neem ik je mee naar de antwoorden die ik vond naar de rijkdom van geven vanuit een oprechte onzelfzuchtige intentie.  

Geven maakt blij

Net als dat sporten bepaalde stofjes vrijmaakt in je lichaam die een positief effect hebben op je humeur, gebeurt dat ook wanneer je iemand iets geeft. Onderzoek laat zien dat er allerlei feel-good stofjes zoals endorfine vrijkomen bij een lief gebaar. Het wordt door sommigen ook wel de “giver’s glow” genoemd. Dit fijne gevoel ontstaat al tijdens de voorbereiding van een lief gebaar.

Een onderzoek waarin de ene helft van de deelnemers een klein bedrag voor eigen doeleinden mocht uitgeven en de andere helft dit bedrag aan iemand anders mocht uitgeven, liet zelfs zien dat de laatste groep zich gelukkiger voelde.

Geven is gezond

Ook op de lange termijn heeft geven voordelen. Geven heeft namelijk een stress verlagend effect doordat je bijvoorbeeld meer tevreden bent over jezelf en je leven. Stress is geassocieerd met veel gezondheidsproblemen zoals hartklachten en depressies. Het is dus niet gek dat er ook aanwijzingen zijn dat geven bijdraagt aan een hogere levensverwachting.

Geven is aanstekelijk

Geven creëert een rimpeleffect. Een lief gebaar werkt inspirerend voor andere mensen. Zo zijn er onderzoekers die schrijven dat elk liefdadig persoon binnen een netwerk, tientallen of zelfs honderden mensen kan beïnvloeden (waarvan zelfs onbekenden). Je kunt dus zelf écht een verschil maken!

Ook het geluksgevoel dat vrijkomt bij zowel de gever als de ontvanger werkt aanstekelijk en zorgt er vervolgens weer voor dat we meer geven. Zie het als een cirkel: een lief gebaar maakt blij en als je blij bent, ben je ook beter instaat om de mensen om je heen blij te maken en dat heeft ook weer een positief effect op jezelf.

– The more we share, the more we have –

Geven zorgt voor verbinding

Je hoort het regelmatig: wij zijn als mensen sociale wezens. Kuddedieren worden we ook wel genoemd. Vroeger konden we alleen overleven als we als groep met elkaar samenwerkten. Dat we blij worden van verbinding is dus niet zo gek. Het zit in onze natuur dat we graag een band opbouwen met anderen.

Geven draagt bij aan die verbinding doordat we ons dichterbij voelen. Het zorgt voor vertrouwen en samenwerking. En dat gaat veel verder dan alleen de persoon aan wie je geeft. Het kan ook gewaardeerd en beloond worden door anderen.

Wanneer draagt geven niet  bij aan gelukkig zijn?

Ik ben er van overtuigd dat geven alleen zal bijdragen aan een gelukkig leven wanneer je geeft vanuit een oprechte liefdevolle intentie. Dus zonder het primaire doel om er zelf beter van te worden. Dit klinkt misschien als een open deur,  maar bewust en onbewust “pleasen” we toch heel wat af in onze maatschappij en “moeten” we van alles, wat ten koste gaat van onze authenticiteit.

Ben dus altijd eerlijk naar jezelf en geef alleen als je het ook écht voelt en je hart op de juiste plek zit.

Lees ook: authenticiteit maakt onweerstaanbaar

Waarom kan geven ook een uitdaging zijn?

Als geven zo’n rijk middel is voor een gelukkig, gezond en betekenisvol leven, wat kan ons dan tegenhouden? Waarom denken we regelmatig dat we onvoldoende tijd, geld of liefde hebben om te geven? Een van de redenen hiervoor is dat we nog vaak teveel denken in schaarste in plaats van overvloed.

Lees ook: hoe kun je geven vanuit overvloed?

Meer lezen of op zoek naar een bijzonder geschenk voor een mooiere wereld?

Ontdek onze winkel voor de mooiste producten en inspirerende verhalen. 

geïnspireerd & leuke aanvullingen? Leuk als je hieronder een berichtje achterlaat.

2 Reacties

 1. christmas lights celebration fl

  First off I would like to say great blog! I had a quick question which I’d like to
  ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself
  and clear your head prior to writing. I have had a hard time clearing
  my mind in getting my thoughts out there. I do take pleasure in writing however it just seems like
  the first 10 to 15 minutes are generally wasted simply just trying to figure
  out how to begin. Any ideas or hints? Cheers!

  Antwoord
  • Eva Janssen

   Hi! Thank you for your compliments. What works best for me is not to force myself and to let go of the urge to write a perfect piece all at once. This can be a challenge, especially when you have certain time schedules in mind ?. However, most of the time, the best inspiration comes at unexpected moments, such as when taking a walk, cooking, or during moments of leisure. As a result, I have notes scattered all over the place ?. Therefore, my best advice would be: if you’re not feeling it, let it go and trust that your story will come to you, as your mind is unconsciously working on it. I hope you find this helpful. You are always welcome to email me for any further questions. Love, Eva

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelmand0
U heeft nog geen producten in de winkelmand geplaatst
Verder winkelen