Rust in je hoofd: waarom meer offline zijn zo goed helpt

Rust in je hoofd kan een grote uitdaging zijn in een wereld die gedomineerd wordt door een constante stroom aan informatie. Door alle technologieën zijn we continu digitaal verbonden. Een van de meest effectieve manieren om meer rust in je hoofd te krijgen is dan ook door meer offline te zijn. In dit blog vertel ik je graag meer over waarom offline zijn een ware verademing kan zijn en deel ik graag mijn eigen struggles met je. 

Gouden driehoek edelstenen (amethist, bergkristal, rozenkwarts) met buidelzakje, mandala kaart en brandend kaarsje in aluminium kaarsenhouder.

1. Betere focus

Nieuwsberichten, werk e-mails, WhatsApp berichten, sociale media.. Elke dag worden we blootgesteld aan een enorme hoeveelheid informatie waardoor onze hersenen nog maar weinig ruimte krijgen om alle informatie te verwerken en tot rust te komen. Door offline te gaan kunnen gedachten weer geordend worden en zul je merken dat je je weer beter kunt focussen en meer rust in je hoofd ervaart.

2. Meer verbondenheid en voldoening 

Online contact met familie, vrienden en collega’s is vaak een stuk oppervlakkiger. Offline zijn moedigt je aan om echte en diepgaandere interacties aan te gaan die betekenisvoller zijn en een groter gevoel van verbondenheid geven. Ook door met aandacht bij de mensen om je heen te zijn zonder afleiding van je telefoon zul je merken dat je veel meer rust in je hoofd ervaart en het de band met de mensen om je heen versterkt.

3. Betere slaapkwaliteit

Door in de avond vaker offline te zijn en vooral voor het slapengaan schermtijd te beperken zul je merken dat je beter slaapt en meer uitgerust bent. Dit komt mede doordat het blauw licht afkomstig van schermen, de aanmaak van het slaaphormoon melatonine kan verstoren.

4. Meer creativiteit en productiviteit

Door het steeds maar weer checken van inkomende berichten verstoor je creatieve processen en zul je ook minder snel een gevoel van flow ervaren. Je weet wel dat heerlijke gevoel van ergens helemaal in opgaan en de tijd vergeten. Vaak ontstaan ook de beste ideeën als je niet verbonden bent of wanneer zelfs even helemaal niks doet! Lummeltijd wordt nog steeds zo enorm ondergewaardeerd. We hebben vaak constant het gevoel “iets” te moeten doen. Maar dat “niksen” is broodnodig om af te schakelen en onze batterij weer op te laden en juist dan ontstaan vaak de beste ideeën. Dus hoezo verloren tijd?    

5. Zelfbewustzijn vergroten

Door meer de stilte op te zoeken kun je een betere verbinding maken met je innerlijke zelf. Antwoorden op vragen als Wie ben ik? en Wat vind ik belangrijk? vind je eerder in de stille verbondenheid met jezelf dan wanneer je steeds in contact staat met de buitenwereld. Hierdoor kun je ook beter reflecteren en keuzes maken wat zorgt voor meer rust in je hoofd.

6. Minder stress en druk

Door er vrede mee te hebben dat je niet altijd maar bereikbaar hoeft te zijn en gelijk hoeft te reageren op berichten ervaar je meer rust in je hoofd. Ook de neiging die we hebben om onszelf te vergelijken met de succesverhalen van anderen kan veel stress en onrust geven. Door vaker offline te zijn word je minder blootgesteld aan deze stressoren en leef je meer in het moment zonder bezorgt te zijn over wat anderen doen en van je vinden.

Lees ook: Authenticiteit maak onweerstaanbaar 

Mijn eigen haat-liefde verhouding met de online wereld 

Heel eerlijk: soms verlang ik weer gewoon naar mijn oude pocketline-swing. Enkel bellen en sms’en. Ooh wat was ik destijds blij met mijn hippe zeegroene telefoon. Dat klinkt natuurlijk best tegenstrijdig met een online bedrijf, maar ook dan is het niet nodig om altijd alles maar on the spot binnen te zien komen. Vooral op momenten dat je niet gelijk actie kunt ondernemen en je met je aandacht ergens anders wil zijn. Mijn internet staat dan ook standaard uit als ik de deur uit ga. Het maakt me alleen maar onrustig. En ik vind het ook heerlijk, bijna bevrijdend om zonder telefoon op pad te zijn. Thuis realiseer ik me ook hoe fijn het is om je telefoon met regelmaat op te bergen. En daarnaast wil ik niet de scrollende mama zijn die met een half oor luistert of haar telefoon meezeult door het hele huis. 

Maar als ik wel online ben, kan ik soms nog steeds de tegenstrijdigheid in mezelf voelen. Het contact met klanten & mooie projecten en het delen van content op de momenten dat ik het voel vind ik erg fijn, maar steeds weer al die ontwikkelingen volgen om het algoritme van de socials en zoekmachines te pleasen zodat voldoende mensen mijn berichten zien (+ het hele verdienmodel erachter) is niet mijn ding. En dan droom ik van ooit een heel klein nostalgisch ieniemini winkeltje met een werkplaats waar ik al mijn spulletjes en materialen prachtig kan neerzetten en mensen ook offline kan ontmoeten. Wie weet..;-)  

Ik vind het ook mooi om te zien dat er steeds meer leuke offline initiatieven komen. Mijn hart huilt als ik jongeren in de pauzes alleen maar naar hun telefoon zie staren of ouders met oortjes zonder interactie achter de kinderwagen zie lopen. Als je vroeger als kind de deur achter je dichttrok dan was je ook echt thuis. Thuis was je veilig haven. Nu ligt er alsnog een hele wereld op je te wachten die 24/7 iets van je wil: appgroepen die schreeuwen om antwoord, games die elke dag gespeeld moeten worden voor de nodige credits en je zo steeds verder naar binnenzuigen, social media etc.

Een wereld die er is, niet zal verdwijnen, ook heel veel moois brengt, maar waar een balans in gevonden mag worden om ook datgene wat in de “oude” wereld zo fijn was te kunnen blijven koesteren. 

Cadeau voor collega's bestaande uit een ofline box en een theemomentje.

Rust in je hoofd met de offline box! 

Omdat ik steeds meer mensen om me heen zie worstelen met het vinden van een goede balans tussen online en offline tijd vond ik het leuk om de collectie uit te breiden met de offline box van Return to Sender! Een betekenisvol cadeau voor meer rust en offline quality time. 

Stop je telefoon in de box, pak een kaartje met een leuke opdracht en voer deze met jouw volle aandacht uit. Het doosje is gevuld met 15 opdrachtkaartjes. Ook bevat het doosje een houten houder om het kaartje in te zetten.

De offline box is met de hand gemaakt van handgeschept papier door vrouwen uit de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Dankzij het maken van dit doosje hebben zij een eigen inkomen en dus onafhankelijkheid waardoor ze een stap naar een beter leven kunnen maken.

Gun jezelf of iemand die je lief hebt fijne offline momenten met dit smaakvolle doosje. 

Ook erg leuk als betekenisvol en inspirerend bedrijfsgeschenk! Bijvoorbeeld om je collega’s een fijne zomer of adventstijd te wensen. 

geïnspireerd & leuke aanvullingen? Leuk als je hieronder een berichtje achterlaat.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelmand0
U heeft nog geen producten in de winkelmand geplaatst
Verder winkelen